Zoek op merk

Kleur bekennen: wat je moet weten over de kleur van je auto

Kleur bekennen: wat je moet weten over de kleur van je auto

Geplaatst door roel op 5 June 2013 ~ Reacties

Omdat je de verhoogde bijtelling wilt ontlopen, besluit je heel slim om nu al een nieuwe leaseauto te bestellen. Dan ben je de komende vijf jaar (de duur van je leasecontract) tenminste verzekerd van de lage bijtelling die nú geldt. En kun je lekker weer een nieuwe auto uitkiezen. Maar welke kleur zou hij dan moeten hebben? Natuurlijk is dat een kwestie van smaak, hoewel je daar na het lezen van dit bericht waarschijnlijk heel anders over denkt.

 

Een veilige kleur

Wist je bijvoorbeeld dat je met sommige kleuren een groter risico loopt om bij een ongeval betrokken te raken?

In Nederland overlijden er per dag gemiddeld twee mensen aan een verkeersongeluk. De meeste kans op een ongeluk maak je met een zwarte auto. De kleinste kans met een witte of zilverkleurige auto. Ook met een (kanarie) gele of felgroene auto zit je behoorlijk safe. Dat is op zich wel logisch, want met een opvallende kleur val je meer op.

 

De helft van het wagenpark van deze Rus is goud geverfd. Uiteraard puur voor de veiligheid.

 

Met een witte blijf je niet meer zitte...

Maar er zijn nog meer bijzonderheden bekend over autokleuren. Zo is wit inmiddels de meest populaire autokleur ter wereld, zodat de uitspraak van vroeger, “Met een witte blijf je zitte” niet langer opgaat. Dat komt omdat ze in de zuidelijke landen een voorkeur hebben voor wit in verband met het klimaat. Maar ook omdat Apple de kleur wit nieuw leven heeft ingeblazen. Zo'n veertig jaar geleden werd de kleur wit nog geassocieerd met koelkasten en badkamertegeltjes. Maar sinds de witte iMacs, iPods en iPhones van Steve Jobs is de witte auto tegenwoordig 'state of the art'.

 

Roze en rood

Heb je een roze auto dan kun je de sleutels er gerust in laten zitten, want roze auto's worden door het dievengilde beleefd overgeslagen. Die vallen teveel op en dat moet je als autodief natuurlijk niet hebben. De kleur rood heeft ook al zo'n bijzondere lading. Lang is gedacht dat bestuurders van rode auto's meer verzekeringspremie moesten betalen omdat ze meer ongelukken maken. Maar dat blijkt niet waar te zijn, hoewel er in Groot-Brittannië wel degelijk autoverzekeraars schijnen te zijn waarvan de premies van de autoverzekering worden aangepast aan de kleur van de auto. De gedachte is natuurlijk dat een hippe en spannende auto voornamelijk wildebrassen aantrekt die gierend door de bocht aandacht vragen voor hun kekke karretje. In Nederland doen we daar gelukkig niet zo moeilijk over. Je wordt hooguit uitgelachen.

 

 Nog niet helemaal overtuigd of roze ‘het’ wel is? Je kunt ‘m ook tijdelijk laten ‘wrappen’.

 

Bicolore: voor als je niet kunt kiezen

De laatste jaren is de bicolore-auto weer in opmars. Vooral bij de Italianen - het woord geeft het natuurlijk al aan - is deze kleurstelling populair. De carrosserie heeft dan meestal een andere kleur dan het dak. Handig, als je niet kunt kiezen tussen een witte of een rode Fiat 500, bijvoorbeeld.

 Fiat3

 

De onbekende kleur: malachite
Een kleur waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord is malachite. Malachite is een mineraal dat wordt gebruikt voor de vervaardiging van een zeer fraaie groene autolak. De kleur is misschien niet zo veilig als wit, maar als je de auto ziet die we hieronder hebben afgebeeld, dan zit je daar echt niet meer mee. Zoals de meeste mensen ook geen moeite zullen hebben met een rode Ferrari, een zwarte Maserati of desnoods een roze Bugatti. Ook veiligheid kent zo zijn grenzen.

Bekijk deze Porsche Cayman in malachite maar eens goed!

MalachiteGreen

 

comments powered by Disqus

Hoe het werkt

Van eerste online aanbieder tot het online leasebedrijf met de beste service voor de beste prijs.
Meer weten?

Auto zoeken

Op zoek naar een specifieke auto? Of wil je weten welke 5-deurs auto's met airco er zijn?
Zoek en vind