Zoek op merk

Het klimaatakkoord is hier: de belangrijkste punten op een rij!

Het klimaatakkoord is hier: de belangrijkste punten op een rij!

Geplaatst door Marielle Mulder op 2 July 2019 ~ Reacties

Het is al een tijd het gespreksonderwerp in de autowereld: wat zou er in het klimaatakkoord komen te staan? We hoeven niet langer meer te speculeren, het akkoord is eindelijk hier! Voor ons telt maar 1 ding: wat staat er bij de kop mobiliteit? Laat hier nu net vele wijzigingen in plaats hebben gevonden. Om het voor jou overzichtelijk te maken, hebben we de belangrijkste punten op een rij gezet.

elektrisch rijden 2 pixabay door geralt

Elektrisch rijden

 • Bijtelling gaat op de schop
  Elektrisch rijden wordt met de jaren populairder. Dit komt aan de ene kant doordat we het milieu willen verbeteren en aan de andere kant doordat de bijtelling erg laag is. Zo betaal je nu voor nulemissieauto’s over de eerste €50.000 maar 4% bijtelling. Geniet nog even van dit getal, want vanaf volgend jaar wordt het drastisch anders. Vanaf 2026 is de gunstige bijtelling officieel voorbij. Bestuurders betalen dan over de gehele nieuwprijs 22% bijtelling.

 klimaatakkoord figuur

 • Waterstof- en zonnecelauto’s
  Wanneer je kiest voor een waterstof- of zonnecelauto dan krijg je eerst nog niet te maken met een verhoogde bijtelling en lagere catalogusprijs-grens. Uitstel van deze aftopping duurt in ieder geval tot na 2024.
 • Vrijstelling van BPM
  De vrijstelling van BPM voor nulemissieauto’s blijft bestaan tot en met 2024. Daarna wordt een vast bedrag van €360 in rekening gebracht.
 • Vrijstelling van mrb
  De vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting voor nulemissieauto’s is net zoals bij het BPM van kracht tot en met 2024. Vanaf 2025 wordt de mrb 25% en in 2026 wordt dit zelfs verhoogd tot 100%.
 • Stimuleren tweedehands elektrische auto’s
  De overheid wil €100 miljoen beschikbaar stellen om de verkoop van tweedehands elektrische auto’s te stimuleren. Hoe dit tot uiting komt, wordt in de loop der tijd verduidelijkt.

Diesel rijden
Voor de bestuurders van een dieselauto gaat er op het gebied van de accijns een verandering plaatsvinden. Zo wordt de accijns vanaf 2021 met €0.01 verhoogd en in 2023 gebeurd dit nog een keer.

Betalen naar gebruik
Het is al een paar keer geopperd, maar nu is het dan echt zo ver. Het kabinet gaat een onderzoek doen naar rekeningrijden. Op dit moment zijn er drie opties:

 • Elke bestuurder betaalt per kilometer, exclusief spitsheffing.
 • Elke bestuurder betaalt per kilometer, inclusief spitsheffing.
 • Voor bestuurders van benzine of dieselauto’s blijft het huidige betaalsysteem, alleen de EV’s gaan betalen per kilometer.

Raak niet direct ontmoedigd. Bovenstaande is een voorstel en hier is nog geen akkoord op. Wanneer er een definitief besluit is genomen, delen wij dit met jou.

Wil je meer weten over elektrisch rijden? We hebben er diverse artikelen over geschreven. Heb je vragen over elektrisch rijden? Ons team staat voor je klaar: e-mail naar sales@directlease.nl of bel 0541-571710.

comments powered by Disqus

Hoe het werkt

Van eerste online aanbieder tot het online leasebedrijf met de beste service voor de beste prijs.
Meer weten?

Auto zoeken

Op zoek naar een specifieke auto? Zoek op basis van budget en filters je ideale leaseauto.
Zoek en vind