DirectLease Cruise control versus adaptive cruise control
DirectLease.nl Nieuws Cruise control versus adaptive cruise control

Cruise control versus adaptive cruise control

17 sep. 2018

Cruise control bestaat toch al?

Denk je nu, de naam komt me wel heel erg bekend voor? Dat kan kloppen! Adaptive cruise control is namelijk het jongere broertje van cruise control. Adaptive cruise control is echter iets van de laatste tijd en wordt gezien als een luxere variant.

Snelheidsregelaar aanzetten

Heb ik cruise control nodig? Als jij aan het rijden bent, schommelt dan jouw snelheidsmeter veel of blijft deze stabiel? In het geval van het eerste, kan cruise control jouw uitkomst bieden. Dit mechanisme zorgt er namelijk voor dat jij met een constante snelheid rijdt.

Cruise control werkt niet vanzelf, deze zet je via een snelheidsregelaar aan. Deze bevind zich op de hendel aan de linkerkant van het stuur. Heb je jouw snelheid bereikt, zet dan de cruise control aan. Haal vervolgens jouw voet van het gaspedaal en laat de auto voor jou gas geven. Let op: wordt er geremd of moet je afremmen, dan moet je dit wel zelf doen. De cruise control wordt door het intrappen van de rem, de koppeling en door de schakelaar uit te zetten, gedeactiveerd.

Mechanisch versus elektronisch

Cruise control, zoals de meeste mensen hem kennen, werkt mechanisch. Dit houdt in dat jij zelf moet anticiperen op het verkeer. Dit moet anders kunnen, dachten diverse technici. Vandaar dat er een nieuwe elektronische variant van de cruise control is ontwikkeld: de adaptive cruise control.

Intelligent rijhulpsysteem

De adaptive cruise control noemen we ook wel een intelligent rijhulpsysteem. Dit komt doordat deze vorm van een cruise control voor jou nadenkt. Onthoud: dit betekent niet dat jij niet meer zelf moet opletten in het verkeer. Maar hij is wel veel slimmer dan de 'gewone' cruise control. Zo blijft hij niet alleen op een constante snelheid rijden, anticiperen op het verkeer kan deze variant ook. Dit komt doordat er een radar in de neus van de auto wordt geplaatst. Deze radar 'ziet' als het ware jouw voorganger, en anticipeert op zijn rijgedrag. Wordt er voor jou geremd, dan remt de adaptive cruise control ook. Maar dit geldt ook voor het gas geven. Gaat jouw voorligger weer harder rijden, dan geeft de adaptive cruise control ook gas bij.

Een cruise control of adaptieve cruise control helpt jou om een constante snelheid vast te houden. Wil jij meer gemak tijdens het rijden, dan kan een adaptive cruise control voor jou uitkomst bieden. Beide varianten zijn in ieder geval goed voor de portemonnee, boetes voor te hard rijden behoren voortaan tot het verleden (als je hem instelt op de juiste snelheid).

Enthousiast geworden? Wacht niet langer en stel jouw zakelijke of private leaseauto samen!

 

Bel ons

We zijn bereikbaar op:
Ma t/m vrij: 8:00u tot 17:30u

0541 571 710

E-mail ons

Vragen? Mail onze sales afdeling.

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 'Veelgestelde vragen'

Bezoek ons

Je bent van harte welkom!

Kom langs op:
Goudstraat 70
Hengelo
Routeplanner