Zoek op merk

Laden, hoe werkt het?

Laden, hoe werkt het?

Het klinkt zo eenvoudig, even de auto opladen. Maar is dat wel zo? Het antwoord is JA. Iedereen kan een elektrische auto bij een oplaadpunt opladen, je hoeft hier geen technische kennis voor te hebben. In 7 stappen nemen wij je mee in het oplaadproces.

Stap 1
De stroom van je accu is bijna op, dus het wordt tijd voor een oplaadsessie. Als eerste ga je op zoek naar een oplaadpunt voor jouw auto. Als je niet beschikt over een privé laadpaal, kies dan voor een laadpaal waar niet al een auto staat te laden. Als je pech hebt sta je hier namelijk enkele uren wortel te schieten.

Tip:
Geen zin om lang te zoeken naar een laadpaal? Op dit kaartje vind je gemakkelijk een overzicht van de elektrische oplaadpunten in de Benelux. Je kunt direct zijn welke laadpunten dicht bij huis zijn en welke openbaar gebruikt mogen worden. Ook zijn er diverse applicaties (App) die je kunt downloaden:

Stap 2
Misschien is de volgende stap logisch, maar we vermelden het toch: stap uit de auto. Daarna pak je de laadkabel en koppel je deze aan de auto.

Stap 3
Pak de andere kant van de laadkabel en koppel  deze aan de laadpaal. De meeste merken laadpalen geven een gekleurd lichtje weer, zodra de kabel goed zit. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Stap dan in de auto om te controleren of de batterij aan het opladen is.

Stap 4
Voordat het oplaadproces echt kan beginnen, heb je een laadpas nodig. Zorg daarom altijd dat je deze bij de hand hebt. Het opladen start door de pas voor het laadpasvlak te houden. Hoor je een bliep? Dan is de auto aan het opladen.

Stap 5
Het opladen van een elektrische auto kan veel tijd in beslag nemen. Je kunt gerust  bij de auto weglopen en in de tussentijd aan je werkdag beginnen.

Weetje:
Vraag jij jezelf af hoelang het duurt voordat de accu van de auto is opgeladen? Dit is afhankelijk van de grote van de accu, de hoeveelheid stroom die nog in de accu zit, hoe snel de accu kan opladen en het soort oplaadpunt. Stel je hebt thuis een 220V-aansluiting, dan duurt het ongeveer 8 uur voordat de accu weer helemaal opgeladen is. Maak je gebruik van een oplaadpunt, dan duurt het oplaadproces ongeveer 2 a 3 uur.

Stap 6
De meeste auto oplaadpalen laten door middel van een gekleurd lichtje zien dat de accu weer voldoende opgeladen is. Nu kun je de auto loskoppelen, dit kan alleen met de laadpas. Pak je pas en haal deze langs het laadpasvlak. Ben je jouw pas kwijt, dan is de auto niet te ontkoppelen. Neem dan contact op met het bedrijf waar de laadpaal van is.

Stap 7
Hoe betaal ik voor het opladen van de elektrische auto? Op het moment dat jij de auto met behulp van de laadpas loskoppelt, vindt er direct een verrekening plaats. Door middel van jouw pas wordt bijgehouden hoeveel stroom je in de maand hebt verbruikt. 

Safety First!
Ben je benieuwd of opladen veilig is? Ja, dat is het. Er komt namelijk pas stroom vrij als beide kanten van de kabel zijn aangesloten en jij jouw laadpas hebt gebruikt. Om toch eventuele risico's te beperken, doe je er verstandig aan om eerst de kabel aan te sluiten op de auto i.p.v. op de laadpaal. Zo loop je niet met een stekker rond, die eventueel al stroom bevat.


Hoe het werkt

Van eerste online aanbieder tot het online leasebedrijf met de beste service voor de beste prijs.
Meer weten?

Auto zoeken

Op zoek naar een specifieke auto? Zoek op basis van budget en filters je ideale leaseauto.
Zoek en vind